Onze docenten

Marijke Arendsen Hein

Marijke Arendsen Hein - psycholoog, psychotherapeut

Marijke is psycholoog, psychotherapeut. Zij heeft een ruime ervaring in de GGZ, onder andere als relatie- en gezinstherapeut en groepspsychotherapeut. Zij gaf 11 jaar leiding aan de deeltijdbehandeling bij de Gelderse Roos (nu Pro Persona) te Lunteren.

Zij is internationaal erkend opleider en supervisor in Transactionele Analyse en geeft opleidingen in Transactionele Analyse in Nederland en in het buitenland (Rusland). Haar boek Psychodrama en Transactionele Analyse, inzicht door (trans)actie verscheen in 2004. Haar boek TA elke dag kreeg een 8e druk.

Zij is supervisor van de NVGP. Zij heeft een privé praktijk o.a. voor groepen en psychodrama te Amsterdam en Utrecht.

Momenteel bouwt Marijke haar activiteiten voor de opleiding af en geeft nog supervisie aan een aantal cursisten van C8

Carine Burger

Carine Burger klinischpsycholoog, psychotherapeut

Carine Burger is klinisch psycholoog - psychotherapeut en heeft ruim 30 jaar ervaring als groepspsychotherapeut en psychodramaturg. Aanvankelijk binnen de klinische psychotherapie en daarna als regiebehandelaar bij het Jongerenteam (MBT-A) van het NPI in Amsterdam. Ze werd in psychodrama opgeleid door Lex Mulder en werkt met adolescenten met (een bedreigde) persoonlijkheidsontwikkeling, vanuit een psychoanalytische en mentalisatie bevorderende oriëntatie.

Zij is supervisor en opleider van de Nederlandse Vereniging voor Groepstherapie en Groepsdynamica (NVGP) en cursusgever groepstherapie aan de RINO Amsterdam. Zij heeft de illustraties in “En dan ben je nu weer Ellis…, klein lexicon van psychodrama” gemaakt en is co-auteur van het boek Psychodrama in de Praktijk.

Pim van Dun

Pim van Dun - psychodramaturg

Vanaf 1978 werkte hij in de institutionele GGZ eerst als dramatherapeut voor een PAAZ en de volgende 30 jaar als (groeps)psychotherapeut en psychodramaturg in ambulante setting in Rotterdam van waaruit hij in 2022 met pensioen ging.

Sinds 1998 werkt hij in eigen psychotherapie-praktijk in Zegveld. Naast psychodrama is hij gespecialiseerd in sensorimotor psychotherapie en psychodynamische behandelingen. Hij is opleider en supervisor in psychodrama, schematherapie, psychotrauma en IPT en leertherapeut/supervisor en opleider voor de NVP en NVGP. De laatste jaren legt hij zich vooral toe op sensorimotor psychotherapie en de integratie daarvan binnen andere behandelingen van complex trauma zoals o.a. psychodrama. Hij is co-auteur van het boek Psychodrama in de Praktijk.

Petra van Hulsen

Petra van Hulsen - Transactionele Analyse , Psychodrama

Petra van Hulsen is Docent Drama en GGZ agoog. De combinatie hierbij met Transactionele Analyse en Psychodrama is voor haar een belangrijke basis geworden in haar werk. In ruim 25 jaar ervaring met groepen in de GGZ ontwikkelde zij een manier van werken waarbij zij kort en efficiënt leerde werken met- en toch trouw kon blijven aan het psychodrama zoals Moreno dit bedacht heeft.

Daarnaast werkt zij met psychodrama technieken binnen de toegepaste methodes zoals o.a. Schematherapie en MBT vanuit het motto: ‘afstand nemen brengt je dichterbij’.

Jan van Trier

Jan van Trier - psychiater, psychotherapeut

Jan van Trier is psychiater en psychotherapeut. Hij is werkzaam sinds 1996 op de afdeling psychiatrie en psychologie van het St. Antoniusziekenhuis te Utrecht. Hij hoort bij de eerste lichting psychodramaturgen van de psychodrama-opleiding NVGP. Hij is groepspsychotherapeut en leertherapeut van de Nederlandse Vereniging voor Groepstherapie. Hij is EMDR-practitioner en -supervisor. Hij geeft intervisie aan groepen huisartsen volgens de Balintmethode.

Hij werkt graag met mensen in de dagkliniek met ernstige depressieve en psychosomatische klachten en/of persoonlijkheidsstoornissen. Hij heeft belangstelling voor lichaamsgerichte psychotherapie past die principes toe in psychodrama.

Pauline ten Harmsen van der Beek

Pauline ten Harmsen van der Beek

Pauline is psycholoog-psychotherapeut met ruim 30 jaar ervaring als (groeps)psychotherapeut en psychodramaturg. Oorspronkelijk opgeleid bij Lex Mulder en vervolgens door Zerka Moreno en Marcia Karp in Engeland.

Ze werkt op de psychotherapeutische dagkliniek voor persoonlijkheidsstoornissen van het Zaans Medisch Centrum. Als hoofdbehandelaar van de meerdaagse AFT voor volwassenen en als opleider.

In haar eigen praktijk werkt ze vnl met cliënten die zelf hulpverlener zijn, of cliënten die worstelen met een ernstige ziekte. Daarnaast geeft zij supervisie psychotherapie en AFT en is zij leertherapeut.

nieuws psychodrama opleiding
NVGP Aangesloten bij Nederlandse vereniging voor groepsdynamica en groepspsychotherapie
CRKBO Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs

2 Cursisten over de Psychodrama Opleiding NVGP, (wat heb je er aan?)

Suzanne psycholoog/psychotherapeut

Ik kan wel zeggen: deze opleiding is voor mij de leukste, interessantste en meest relevante uit mijn leven tot nu toe gebleken. Daar ben ik echt enorm blij en dankbaar voor. Ik ervaar het geleerde, als een enorme meerwaarde, ook in mijn individuele behandelingen. Heel fijn! Niet alleen de techniek van psychodrama speelt daarin een rol, maar ook het rolmodel wat gecreëerd wordt door al die fantastische ervaren ‘wijze’ docenten.  Met jullie veelkleurigheid wordt ook veel ruimte gegeven voor het zoeken naar een eigen stijl in het toepassen van alles, iets waar je als therapeut alleen maar beter en effectiever door kan worden denk ik.

Pauline Jansen, psycholoog/ psychotherapeut: 

Ik ben erg tevreden over de opleiding. Zo blij dat ik dit ben gaan doen. De inhoud vond ik fijn afwisselend. De docenten kundig en warm. De literatuur goed en fijn te doen. De Literatuurbesprekingen heel prettig alternatief. De werkstukken een hobbel om te volbrengen naast je werk, maar niet overvragend en tenslotte zeker boeiend en leerzaam om te maken.

Eind evaluatie, december 2023


Aanmelden Psychodrama opleiding?

Je kunt je nu aanmelden voor de opleidingsgroep C10 die in 2025 start.

Er zijn plaatsen beschikbaar.

Van cursisten van de opleiding wordt verwacht dat zij zich ook aanmelden bij de NVGP, als opleidingslid en als lid van de sector psychodrama.

Suzanne psycholoog/psychotherapeut


Vragen over aanmelden?

Voor vragen over aanmelden en zakelijke vragen kun je bij Annita van den Ouden van Supportly terecht.

Mail je vragen naar:
contact@psychodrama-opleiding.nl
Of bel naar 0111 416 906


Brochure aanvragen

Geef je mailadres door en ontvang gelijk onze brochure in je mailbox.


Inhoudelijke vragen over onze opleiding?

Voor inhoudelijke vragen over de opleiding kun je terecht bij de opleidingscoördinator,
Petra van Hulsen.

Mail je vragen naar:
PetravanHulsen@psychodrama-opleiding.nl
Of bel naar 06 19 68 30 57